BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

JESTE NAFTO?! (Naftni derivati v kozmetiki)

Povprečna ženska naj bi pojedla 21,9 gramov mazil za ustnice letno (Vir). Redno mazanje ustnic z balzami in šminkami je namreč stalnica pri mnogih ženskah. S pitjem, prehranjevanjem in vlaženjem ustnic pa del mazil za ustnice vnesemo v telo. In kje je povezava med mazili za ustnice in nafto? Večina le teh vsebuje naftne derivate, ki so stranski produkti proizvodnje nafte.

Kaj so naftni derivati? Naftni derivati, znani tudi kot petrokemikalije, so kemični proizvodi, pridobljeni iz nafte z rafiniranjem. Mednje spadajo vazelin, petrolej, parafin, mineralno olje in drugi.

Zakaj se jih uporablja v kozmetiki? Zaradi njihovega okulzivnega delovanja – preprečujejo izhlapevanje vode iz kože in jo ščitijo pred vdorom mikrobov in pred zunanjimi vplivi. Poleg tega so poceni in se ne pokvarijo, so brez vonja, barve in okusa. Pripomorejo tudi k boljši teksturi izdelka.

Ob branju angleških člankov hitro naletite na podatek, da naftni derivati vsebujejo PAH. Slednji so potencialno kancerogeni, povezujejo jih z nastankom raka na dojkah, so bioakumulativni (kopičijo se v telesu) in povzročajo endokrine motnje. Toda, preden vas prestrašim, naj povem, da je vsebnost slednjih v kozmetičnih izdelkih v Evropi strogo nadzorovana in omejena. V Ameriki so omejitve manj stroge in večina člankov, ki govorijo o PAH-jih v kozmetiki, izvira iz tam. Pri nas gredo naftni derivati čez večkratne postopke čiščenja, s katerimi se znebijo vseh potencialno nevarnih snovi.

Kaj pa, če naftne derivate zaužijemo? Vrednosti naftnih derivatov, ki jih vsakodnevno zaužijemo ob nošenju mazil za ustnice, so pod nevarno mejo, zato to ne predstavlja nobene nevarnosti za zdravje.

Vendar kljub temu niso najboljša sestavina za kozmetične izdelke. Naftni derivati so hidrofobni in ne prehajajo kožne bariere. Posledično ostanejo na površini kože, kjer kože ne nahranijo, temveč le zaprejo in mašijo pore, kar lahko privede do nastanka aken. Poleg tega onemogočijo prehajanje vode v kožo in iz nje, onemogočajo tudi izločanje toksinov iz kože. S vsakodnevnim nanosom sčasoma kožo tudi »razvadimo«. Koža se navadi na stalno zaščito pred izgubljanjem vlage, ko pa prenehamo z uporabo izdelka z naftnimi derivati, koža izgublja še več vlage, kot pred njihovo uporabo. Tako končamo s kožo, ki je še bolj izsušena kot prej.

Kako preveriti, če vaš balzam vsebuje naftne derivate? Poglejte, če je med sestavinami napisana katera izmed naslednjih: Vazelinum, Petroleum, MOAH ali MOSH, Paraffinum Liquidum, Paraffin, Microcrystalline wax, PEG, PPG, Ozokerite, Propylene Glycol, Isopropyl Alcohol, Dioxane, Ceresin.

Kaj lahko uporabite namesto kozmetike z naftnimi derivati? Dober nadomestek so rastlinska olja in masla. Naravni balzam za ustnice brez naftnih derivatov najdete tukaj:

Z uporabo naravne kozmetike se izognete uporabi naftnih derivatov, ki so škodljivi za okolje, hvaležna pa vam bo tudi vaša koža.

Delite ta članek: