BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

Kako lahko pomagamo čebelam 2. del

Za približno tretjino naše hrane se imamo zahvaliti čebelam. A medtem, ko zaradi medu domače čebele vsi cenimo, na divje čebele večkrat pozabimo. Slednjim ljudje krčimo življenjski prostor, zato so zelo ogrožene, večkrat pa jim zagode tudi vreme. A kljub temu, da od divjih čebel ne dobivamo medu, so zelo pomembne opraševalke. Ena divja čebela lahko pri opraševanju nadomesti kar 100 domačih čebel. Da jim vrnemo uslugo, lahko tokrat mi naredimo nekaj za čebele. Zato sem pripravila 7 nasvetov, kako jim lahko pomagamo:

1. Posadite drevesa za čebele

Cvetovi dreves so odličen vir hrane za čebele, slednje namreč večino nektarja dobijo iz dreves. Poleg tega jim drevesa nudijo tudi zavetje, drevesni listi in smola pa so material za izdelavo panjev za divje čebele. Tem s krčenjem gozdov krčimo življenjski prostor, z akcijami sajenja dreves pa jim lahko vsaj malo pomagamo.

2. Kupujte organsko, lokalno pridelano hrano, kadar le lahko

Pesticidi in herbicidi, ki se uporabljajo v kmetijstvu, so lahko zelo škodljivi za čebele. S podporo lokalnih kmetov, ki kmetujejo organsko, podpiramo čebelam prijazne prakse v kmetijstvu.

3. Ostanite v cvetju od pomladi do jeseni

Poskrbite, da bo nekaj cvetelo v vsaki sezoni, tako spomladi, kot poleti in jeseni. Tako bodo imele čebelice, ne glede na čas njihove aktivnosti, vedno na voljo vir nektarja.

4. Zmanjšajte pogostost košenja trave

S pogostim košenjem trave porežemo vse rastline, še preden bi lahko zacvetele. Če pustimo zelenico rasti malo dlje, slednja čebelam in drugim opraševalcem nudi hrano in zavetje.

5. Ne odstranite vsega plevela

Veliko plevela, na primer regrat, je odličen vir hrane za čebele. Zgodaj spomladi je plevel večkrat edini vir hrane tem koristnim žuželkam. Veliko plevela ima koristne učinke tudi na naše zdravje, iz regrata si lahko na primer pripravimo solato, juho, omako ali pa ga dodamo v smuti.

6. Izobražujte sebe in mlajše generacije o čebelah

Čebele nam dajejo veliko več kot le med, strah pred njimi pa je odveč. Z boljšim razumevanjem čebel bomo slednje bolj spoštovali. Če vas zanima več o čebelah, si lahko ogledate video, ki ga je pripravila Čebelarska zveza Slovenije.

7. Širite ozaveščanje o problematiki ogroženosti čebel

Z deljenjem informacij in ozaveščanjem lahko naredimo več, kot si mislimo. Že z deljenjem tega članka med prijatelje lahko ljudi spodbudite k temu, da pomagajo tem čudovitim bitjem.

Prvi del nasvetov, kako pomagati čebelam, najdete tukaj. V zameno za pomoč vam bodo čebelice brezplačno oprašile rastline in vam bile nadvse hvaležne za pomoč. Najlepša hvala tudi s strani naše ekipe, ostanite v cvetju in naj vam sonce sreče nikoli ne zaide!☀️

Delite ta članek: