BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

Kako lahko pomagamo čebelam

Čebele so za nas zelo pomembne, pa ne le zaradi medu. Najpomembnejše je opraševanje, saj je od njega odvisna pridelava tretjine vse hrane, ki jo imamo. A zaradi podnebnih sprememb, bolezni, intenzivnega kmetijstva in pesticidov so čebele vse bolj ogrožene. Medtem, ko čebelarji svoje čebele zaščitijo po najboljših močeh, pa so divje čebele bolj izpostavljene. Obstaja več kot 500 različnih vrst divjih čebel in ravno slednje so zelo pomembne za opraševanje po poljih, vrtovih in gozdovih. Živijo samotarsko življenje v votlih deblih in v zemlji v tleh, kjer so bolj izpostavljene zunanjim dejavnikom. A obstajajo načini, kako jim pomagati:

1. Posadite medovite rastline

S tem boste na vaš vrt privabili čebelice, ki bodo sproti oprašile še druge rastline na vašem vrtu in sadovnjaku. Ko zacvetijo, so medovite rastline čudovite na pogled, poleg tega pa razveselite čebelice, saj jim ponudite hrano. Medovite rastline so ameriški slamnik, materina dušica, sivka, poprova meta, baldrijan, dobra misel, astre, hermelika, žajbelj, leska, resa, maline in robide, ajda ter facelija.

2. Izogibajte se uporabi pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil

Če je mogoče, pri delu na vrtu, sadovnjaku ali vinogradu ne uporabljajte škodljivih pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil. Če se uporabi ne morete izogniti, pa škropite v poznejših urah, ko se čebele že vrnejo domov. Uporabo pesticidov lahko zmanjšate oziroma nadomestite z naravnimi pripravki. Ne pozabite, da s tem, ko odganjate in zatirate nadležne žužke, vplivate tudi na koristne žuželke, kot so čebele.

3. Izdelajte hotel za čebele 

Divjim čebelam, ki živijo kot samotarke, lahko ponudite zatočišče in dom tako, da izdelate hotel za čebele. Najbolj pomembno je, da so luknjice, v katere se lahko zatečejo, suhe in da jim nudijo zavetje. 

Kako izdelati hotel za čebele, najdete TUKAJ.

4. Pripravite preprost napajalnik za čebele

V vročih poletnih dneh čebele velikokrat težko najdejo čisto pitno vodo. Pri tem jim lahko pomagate tako, da izdelate preprost napajalnik za čebele, kjer se lahko odžejajo. V plitek krožnik natočite svežo vodo in vanj dajte kamne, mah ali pa kos lesa, iz katerega lahko nato čebele dosežejo vodo in se ne utopijo.

5. Podprite lokalne čebelarje

Kupujte med od lokalnih čebelarjev, ki z veliko truda in ljubezni skrbijo za čebele. Te pomagajo opraševati tudi vaše rože, vaš vrt in nenazadnje vse rastlinje v vaši okolici. Prav čebelarji s svojim znanjem skrbijo za domače čebele, jih varujejo, hranijo, ko jim primanjkuje hrane, ter jih zdravijo pred boleznimi, ki jim grozijo. Pri tem je pomembno, da se zavedate, da z nakupom podprete lokalno čebelarstvo, čebele, ki pripomorejo tudi vam in naravi, ki vas obdaja.

6. Podprite našo idejo naravne medene kozmetike

Naravno kozmetiko Beesmetic izdelujemo iz čebeljih pridelkov, ki prihajajo iz domačih čebelnjakov lokalnih čebelarjev. Čebelji vosek in med imata neverjetne regenerativne, antioksidativne in vlažilne učinke na kožo in predstavljata ključ do zdrave in lepe kože. Z nakupom čebelje kozmetike pa ne podprete le nas, temveč posledično podprete tudi lokalne čebelarje, od katerih odkupujemo surovine. Beesmetic izdelke najdete TUKAJ.

Pomagajmo čebelam, ki živijo z nami! 🙂

Delite ta članek: