BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

Napake, ki pospešujejo staranje kože

Oh ja, staranje kože… Nekateri se ga na smrt bojijo, drugi se nanj požvižgajo. Nič od tega ni dobro, če želite ohraniti zdravo kožo.

Dejstvo je, da je staranje neizogibno. A s svojimi dejanji lahko nanj vseeno vplivamo – lahko ga upočasnimo ali pa pospešimo. 

Staranje delimo na notranje in zunanje. Notranje staranje je neizogiben fiziološki proces, ki ga primarno določa genetika – nanj torej nimamo kaj dosti vpliva. Njegove posledice so tanka, suha koža, majhne gubice in postopna dermalna atrofija.

Zunanje staranje pa je posledica življenjskega stila ter zunanjih okoljskih dejavnikov, kot so onesnažen zrak, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, slaba prehrana in izpostavljenost soncu. Nanj torej lahko vplivamo. Njegove posledice so grobe gube, izguba elastičnosti kože, ohlapnost in grob videz teksture kože. Najhujši izmed zunanjih dejavnikov je dolgotrajna izpostavljenost UV sevanju, ki povzroča fotostaranje kože.

Zakaj točno pride do tega?

Okoljski dejavniki povzročajo staranje kože zaradi kompleksne kaskade reakcij v koži, ki jo spodbudijo reaktivne kisikove spojine (ROS). Te povzročijo oksidativne poškodbe celičnih komponent. Poškodovane kožne celice sprožijo vnetne odzive, ki vodijo do morebitnih poškodb, vse to pa prispeva k staranju kože.

Staranje se dogaja v vseh plasteh kože, primarno zaradi degradacije njenih komponent. Je posledica poškodb DNA v jedrih in mitohondrijih, vnetja, glikacije, zmanjšanega delovanja keratinocitov in fibroblastov ter razgradnje heparan sulfata, hialuronske kisline, kolagena in elastina. Vodi do fenotipskih sprememb kožnih celic in do strukturnih ter funkcionalnih sprememb komponent ekstracelularnega matriksa kot so kolagen, elastin in proteoglikani. Te komponente so odgovorne za elastičnost in hidracijo kože, ki se s staranjem torej slabša.

NAPAKE, S KATERIMI MORDA NEZAVEDNO POSPEŠUJETE STARANJE KOŽE:

1. Izpostavljenost soncu brez uporabe kreme za sončenje

UV žarki povzročajo fotostaranje, vnetne procese in razgradnjo kolagena. UVA žarki prehajajo tudi oblake in okna, zato je uporaba sončne kreme potrebna skozi celo leto in tudi v notranjih prostorih, če se zadržujete zraven oken.

Dejavniki staranje kože_sončenje

2. Slaba prehrana s preveč sladkorja

Hrana s preveč sladkorja poviša raven sladkorja v krvi in koži. Posledica je slabša zmožnost vzdrževanja in popravljanja kolagena in elastina. To sta proteina, ki poskrbita za elastičnost in mladosten videz kože. Torej preveč sladkorja = hitrejše staranje kože.

3. Uživanje alkohola

Poveča tveganje za nastanek sončnih opeklin. V koži se namreč zmanjša koncentracija antioksidantov, ki sicer ščitijo pred prostimi radikali, katere povzroča UV sevanje.

4. Kajenje

To povzroča tvorbo prostih radikalov, poveča fototoksičnost UV žarkov, zmanjša sintezo kolagena ter zmanjša prekrvavitev tkiv. Posledica kajenja je tudi večja aktivnost encimov, ki razgrajujejo kolagen, elastin in druge komponente podkožja.

5. Premalo gibanja

Z redno športno aktivnostjo povečamo prekrvavljenost kože, kar pozitivno vpliva na kožne celice in pripomore k bolj mladostnemu videzu kože.

6. Premalo spanca

Ja, lepotni spanec je znanstveno podkovan. Pomanjkanje spanca lahko vodi k slabšemu obnavljanju povrhnjice. Posledica je bolj pusta, dehidrirana koža. Hkrati premalo spanca povzroča vnetje in zmanjša količino kolagena in elastičnost kože. Posledica so lahko akne in nastanek manjših gubic.

7. Pomanjkljiva nega kože

Koža s premalo vlage se hitreje zguba in je manj odporna na zunanje dejavnike. Za povečanje vlage v koži je zato priporočljiva uporaba vlažilnega seruma.

Vnesite v svojo rutino naravni vlažilni serum za obraz in poskrbite za gladko in sijočo kožo.

8. Spanje na strani ali na trebuhu

To povzroča “spalne” gube, ki nastanejo zaradi mečkanja in gubanja kože med spanjem. Najboljša pozicija za izogib gubanju kože je zato spanje na hrbtu. Za zmanjšanje trenja in gubanja je priporočljiva tudi uporaba svilene prevleke za vzglavnik.

9. Ne-umivanje obraza zjutraj in zvečer

Koža izloča pot, toksine in sebum, na njej pa se nabira tudi umazanija iz okolja. Onesnaženost okolja povzroča odlaganje prostih radikalov na koži. Ti lahko zmotijo proizvodnjo kolagena in elastina, kar pripomore k hitrejšemu staranju kože. Ličila pa lahko, če jih ne odstranimo, zamašijo pore. Zato je pomembno, da obraz zjutraj in zvečer operemo z mlačno vodo in nežnim čistilcem.

10. Uporaba agresivnih čistilcev za čiščenje obraza

To lahko pripelje do poškodovane kožne bariere. Slednjo lahko potem prehajajo snovi, ki je ne bi smele. Poleg tega je v koži več vnetnih procesov, hitreje nastajajo pigmentni madeži in poškodbe.

11. Premalo pitja vode

Dehidrirana koža se guba hitreje, zato je pomembno, da dnevno popijemo dovolj vode.

12. Nenošenje sončnih očal

Močna svetloba povzroči mrščenje in dodatno gubanje kože. To je enostavno preprečiti z nošenjem sončnih očal.

13. Vlečenje veke ob nanašanju črtala za oči

Koža ima omejeno “količino” elastičnosti. Dobro primerjavo je možno narediti z elastiko za lase: Ko jo uporabljate dolgo časa in jo znova in znova raztegujete in krčite, se raztegne in postane manj tesna. S staranjem postaja koža vse manj sposobna popravljati poškodbe vezi, zato postane povešena in ohlapna.

BONUS: Brezplačen vodič po osnovah nege kože

Ob vsej poplavi informacij marsikatera ženska ne ve, kje in kako začeti z nego kože. Zato smo pripravili vodič, v katerem so zbrani trije najpomembnejši koraki, ki jih mora vsebovati vsaka dobra rutina nege kože.

Kako ga prenesti? Spodaj vpišite svoje ime in email naslov, mi pa vam bomo nanj poslali to brezplačno zakladnico znanja.

VIRI: Darvin M. E., Sterry W., Lademann J., Patzelt A. 2013. Alcohol consumption decreases the protection efficiency of the antioxidant network and increases the risk of sunburn in human skin. Skin Pharmacol Physiol, 1, 26: doi: 10.1159/000343908: 45-51
Morita A. 2007. Tobacco smoke causes premature skin aging. J Dermatol Sci, 3, 48: doi: 10.1016/j.jdermsci.2007.06.015: 169-175
Oyetakin-White P., Suggs A., Koo B., Matsui M. S., Yarosh D., Cooper K. D., Baron E. D. 2015. Does poor sleep quality affect skin ageing?. Clin Exp Dermatol, 1, 40: doi: 10.1111/ced.12455: 17-22
Vierkötter A., Krutmann J. 2012. Environmental influences on skin aging and ethnic-specific manifestations. Dermatoendocrinol, 3, 4: doi: 10.4161/derm.19858: 227-231
William Danby F. 2010. Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clin Dermatol, 4, 28: doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.018: 409-411
Zhang S., Duan E. 2018. Fighting against Skin Aging. Cell Transplant., 5, 27: doi: 10.1177/0963689717725755: 729-738

Delite ta članek: