BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

TOČENJE MEDU

Tradicionalni slovenski zajtrk je kruh z maslom in medom, med pa dajemo tudi v čaj, ga jemo, ko smo prehlajeni in z njim sladkamo razna peciva. Tako samoumeven nam je postal, da se sploh več ne vprašamo, od kod pride. Ne zavedamo se, da ena čebelica dela celo svoje življenje, da pridela 1/12 žličke medu. Za cel kozarec bi morala čebela obiskati približno 4 milijone cvetov in preleteti 4 dolžine ekvatorja. A med čebelico, ki obišče cvet in medom, ki ga namažemo na kruh, je še nekaj korakov.

Čebela na cvetlici nabere medičino, ki jo nato shrani v medeno golšo, posebno vrečico, ki se nahaja pred njenim želodčkom. Nato čebela poleti nazaj v panj in vsebino vrečice izprazni v satno celico. Ko je celica polna, jo pokrijejo s čebeljim voskom. Nato se čebele zberejo ob satju in mahajo s krili, da ustvarjajo kroženje zraka in dovolj visoko temperaturo. To omogoči, da iz medu izhlapi čim več vode ter da med dozori. Ko so satja polna, se jih pobere iz čebelnjaka in s posebnimi vilicami odstrani vosek, s katerem so čebele zaprle satne celice. Satja se zatem naloži v točilnico, ki nato z vrtenjem povzroči, da med izteče iz njih skozi cedilo v posodo. Izpraznjena satja se vrne v čebelnjak.

Nekateri ljudje zmotno mislijo, da s praznjenjem satja čebelam delamo škodo, saj jim vzemamo hrano, za katero so trdo garale. Resnica je, da čebelje družine ob preobilici medu postanejo premočne, rezultat tega pa je, da ustvarijo še eno matico in iz ene močne čebelje družine nastaneta dve šibki. Ena čebelja družina ostane v panju, druga pa skupaj z novo matico odleti stran v iskanju novega domovanja. Takšne družine ponavadi zaidejo v gozd, kjer zaradi težkih razmer in neprimerne zaščite pred vremenskimi vplivi pogosto ne preživijo. Zato je pomembno, da se čebelam vzame presežek medu, ob koncu sezone pa se ga v panjih še zmeraj pusti dovolj, da imajo čebele zalogo hrane za čez zimo.

Po končanem delu med pretočimo v kozarce ter se z njim posladkamo, poskrbimo za svoje zdravje in ga uporabimo v medeni kozmetiki.

Delite ta članek: