BREZPLAČNA POŠTNINA za vsak nakup nad 50€!

×

Vpliv stresa na kožo in kako ga zmanjšati

Ste pod stresom? Morda je lahko prav to razlog za vaše kožne težave. Raziskave so namreč pokazale, da stres negativno vpliva na stanje kože in na številna kožna stanja, kot so luskavica, dermatitis, akne in izpadanje las.

Zakaj do tega pride?

→ Ob stresu se v telesu sproščajo stresni hormoni, kot sta kortizol in adrenalin. To vodi do prevelike produkcije sebuma, ki lahko povzroči zamašenost por in izbruhe aken.

→ Stres kot odgovor na “nevarnost” (bližajoči izpit, pritisk v službi, spor s partnerjem…) aktivira imunski sistem, ki povzroči vnetje v telesu. To je v primeru okužbe z mikrobi ali ob ranitvi tkiv zaželjen odziv, ki se telesu pomaga zaščititi. A v primeru stresa imunski odziv preveč odreagira, vnetje pa sproži izpuščaje ter rdečico ter povzroči, da je koža bolj občutljiva in se počasneje celi. 

→ Stres vpliva tudi na ravnovesje bakterij v črevesju, kar lahko spet pripelje do vnetja. Notranje vnetje se lahko navzven kaže kot kožna stanja, na primer akne, dermatitis, rozacea in luskavica. Vodi tudi do poslabšanja že obstoječih vnetnih stanj kože.

→ Ko smo pod stresom, nervozni in živčni, se pogosto nezavedno dotikamo obraza, s tem nanj prenašamo bakterije, s praskanjem in stiskanjem aken pa ranimo kožo in podaljšamo čas celjenja.

A ker ne moremo kar pobegniti od vsega stresa v življenju, se moramo naučiti z njim pravilno spopadati.

10 načinov, kako zmanjšati vpliv stresa na kožo

  1. NEGUJTE KOŽO

Kljub preobremenjenosti in pomanjkanju časa se potrudite, da vsak dan izvedete rutino nege kože, vsaj tisto osnovno: čiščenje obraza, vlaženje in zjutraj še krema s SPF. Zanemarjanje nege kože lahko namreč še poslabša njeno stanje.

  1. TELOVADITE

Ob telovadbi se sproščajo hormoni sreče in izboljšajo počutje, energijo in izgled.

  1. SPROSTITE SE

Vzemite si čas zase in delajte stvari, ki vas veselijo in vas napolnijo z energijo. Preberite knjigo, natočite si banjo, pojdite na masažo, poslušajte glasbo…

  1. POJDITE NA SPREHOD

Vzemite si vsaj 15 minut in pojdite na sprehod. Svež zrak in hoja dokazano znižata raven stresa in anksioznosti.

  1. IZVAJAJTE TEHNIKE ZA ZMANJŠANJE STRESA

Prakticirajte tehnike za zmanjševanje stresa, kot so dihalne vaje, joga, meditacija in vizualizacija. 

  1. POSKRBITE ZA DOVOLJ SPANCA

Med spanjem se telo spočije in regenerira, zato poskrbite, da spite vsaj 7 do 8 ur. Dober spanec izboljša počutje in energijo.

  1. IMEJTE ZDRAVE OBROKE

Zdrava, uravnotežena prehrana s polnovrednimi živili, dovolj beljakovinami in veliko svežega sadja in zelenjave izboljša počutje in tudi videz kože. Medtem ko procesirana hrana in hrana z veliko sladkorja poveča vnetje v telesu.

  1. NE UŽIVAJTE ALKOHOLA

Alkohol na dolgi rok poslabša stres in anksioznost ter povzroči slabši spanec.

  1. POSTAVITE MEJE

Postavite si prioritete in se naučite reči besedo ne. S postavljanjem mej lahko znižate nivo stresa in dobite več časa v dnevu za stvari, ki so vam zares pomembne.

  1. PROSITE ZA POMOČ

Če se počutite preobremenjeno, prosite za pomoč prijatelja ali pa se obrnite na profesionalnega terapevta. 

Delite ta članek: